Zakwitają pierwsze róże. Zwykle są to potocznie zwane dzikie róże. Jedna z najwcześniej kwitnących to (róża galijska cukrowa). Jest już od kilku wieków wykorzystywana do wyrobu różanych słodyczy. My także możemy spróbować zrobić konfiturę z płatków tej róży. Potrzebne będą płatki i w zależności ile ich mamy to zawsze dajemy dwa razy więcej cukru niż ważą płatki, to ważne. Oprócz tego potrzeba jeszcze soku z jednej cytryny. W ciężkiej misce rozcieramy stopniowo trochę płatków i co trochę dosypujemy drobnego białego cukru. I tak aż do końca. Ucieranie trwa dosyć długo ale tak musi być. Cukier nie może zgrzytać między zębami. Do utartej masy wlewamy sok z cytryny i jeszcze trochę rozcieramy. Można też włożyć naszą konfiturę do słoiczków, nacierając ich brzegi spirytusem. Tak zrobiona konfitura w chłodnym i ciemnym miejscu może stać kilka miesięcy. Smacznego!